Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Despre noi

de Dumitru Sava

1.Cine am fost?
După mitologie am fost Țara zeilor, Țara sfinților, Țara rahmanilor, adică Țara românilor!
După istorie am fost Geția – unica fiică a Geei, am fost Hiperboreea, , am fost Pelasgia, am fost Tracia, am fost Dacia, am fost Goția, am fost Cumania, am fost Hunia, am fost Ungrovlahia, am fost Principatele Unite. Am fost…
După Biblie, am fost Havila, raiul pământean, aranjat cum trebuie – Valahia. Cea recunoscută de Vaticam drept Grădina Maicii Domnului. Și pe care germanicii și nordicii o numesc Valhala – pământul sacru, în care vor să se întoarcă.
După adevăr am fost Imperiul persan, am fost Imperiul Elen, am fost Imperiul macedonean, am fost Imperiul Roman, am fost Imperiul bizantin, am fost Imperiul vlaho-bulgar. Am fost!
După Vede, am fost cei care am spiritualizat Asia și am inventat sanscrita – sfânta scriere în care să apară nu doar Upanișadele și Mahabharata, ci și Miorița ori mai ales Meșterul Manole. Ca din trupul Anei să se nască stilul gotic ( getic?)! În care Europa își înalță catedralele, fălindu-se că e cultură majoră.

2. Cine suntem?
Ne spunem Romania. Zice istoria învingătorilor, că de la Roma avem acest nume! Dar Roma nu exista când noi, românii, zalmoxiam în patria noastră mare, mare cât Împărăția cerului și pământului la un loc sau măcar cât Eurasia. Acum suntem niște sclavi în propria țară, cărora li s-a extirpat memoria. Își zic români, dar ei habar nu au că descind din primii oameni de pe pământ. Ro vine de la Ra, numele astrului vieții – Soarele. Man înseamnă om. Raman sau român înseamnă nu fiul soarelui, cum se preamăresc toți veneticii ăștia. Ro-mân ( Ra-man) înseamnă Omul Soare. Asta suntem noi, niște sori! Al căror destin este să facă din Terra un Soare. Suntem Omul-Soare la care strănepoții noștri romani se închinau ca la un Sol Victus!Ne fălim că suntem un apendice al latinității spre a nu mai simți povara vinei că am lăsat latinitatea să se substituie românității!
Mai citesc pe ici pe colea că spațiul nostru face parte din aria de antropogeneză, dar cei mai mulți dintre noi habar nu au ce e aia. Și de aceea, pripășiți de aiurea fac ce vor din noi, cu noi și cu țara noastră dăruită de Dumnezeu! Că bine o mai zise folclorul ăsta: “ Munții noștri sunt din aur/ Noi dormim pe spini de laur!".

3. Cine am putea fi?
Am putea fi noi, noi cei dintâi, adică de la începuturi. Am putea fi din nou români rahmani. Și mai mult de atât, dacă evoluția lumii se petrece pe spirală. Cum banul și minciuna stăpânesc planeta azi, dar nu pot opri roata lumii mai e o speranță!

Dumitru Sava (Dafinul) | Scriitori Români

motto:

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro