Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

De ce strângem curcubeul în pleoape

de Alexandra Alb Tătar

*

Ți s-a zis să părăsești cuibul. Ai ezitat, nu voiai, dar îi vedeai pe toți ceilalți sărind și nu puteai să te lași mai prejos.
-Curaj, copile! ciripi atunci pasărea cu ochi de curcubeu.
Dar ce durere roșie în stomac! zbori, pe când sufletul tău rămâne pe loc, cu ghearele strâns agățate de cuib. Ce repede îți bătea inima, o scoarță moale pentru ciocul unei ciocănitori, mai-mai să amețești!


Ți s-a zis să plutești lângă pasărea cea frumoasă. Ai ezitat, voiai prea mult, dar îi vedeai pe ceilalți zburând spre ea și nu puteai îndura să-ți ia locul în stol.
-Iubire, tinere! ciripi atunci pasărea cu ochi de curcubeu.
Dar ce durere galbenă în aripi! plutești, pe când sufletul tău fâlfâie atât de repede. Ce tare ți se umflă inima, un păun ce se fâstâcea să-și arate penajul prea mare, mai-mai să-ți iasă din piept!


Ți s-a zis să lași singură pasărea cea frumoasă, acolo unde a căzut. Te-ai împotrivit, nu mai voiai să zbori deloc, dar îi auzeai pe ceilalți țipând dezaprobator și nu puteai să-i tulburi ei liniștea.
-Credință, bătrâne! ciripi atunci pasărea cu ochi de curcubeu.
Dar ce durere albastră în piept! asurzești îndepărtându-te, pe când sufletul tău rămâne un clopot într-un corp frumos și neînsuflețit. Ce amarnic ți se ghemuise inima, un păianjen cuibărindu-se-n ultima pânză a celui dus de vânt, mai-mai să ți se lipească de coaste...


**

Ți s-a zis c-ai cunoscut prea multe culori ale durerii, că e mai bine să renunți la ele:
-Uită-te la păsările acelea fără iris, așezate pe crengile copacilor de jos; nu mai au nicio treabă: ochii nu li se aprind în roșu, nu li se umezesc în albastru, nu li se înfierbântă în galben. Nu te-ai împotrivit, te-ai așezat și tu pe-o creangă.
Dar ce durere incoloră peste tot, de a nu fi simțit, de a nu fi iubit, de a nu te fi durut!
"Măi, păsările astea sunt oarbe", ți-ai zis, de la o vreme.
Și-acum că nu mai vezi, nici nu prea poți greși, căci nu mai poți zbura... așa că începi să dai din aripi în adânc de tine... cu fiecare bătaie îți picură-n pleoape câte puțin purpuriu, indigo, câte puțin verde, portocaliu, până când simți că ți se recompun albastrul, galbenul, roșul, iar ochii tăi devin un curcubeu. Îți strângi și-ți strângi și-ți strângi durerile în pleoape, niciodată nu ai fost mai fericit! le strângi de parcă ți-ai îmbrățișa mama și frații și iubita și puii cu văzduh cu tot, cu toate făpturile cărora poți să le dai drumul fără să-ți știrbească apropierile, cu toate depărtările pe care urmează să ți le apropii!
Cu toate culorile-n privire s-ar zice că zbori mai greu, dar ciocul ți se întredeschide a zâmbet și te înalți spre cuibul tău de pretutindeni... de-acolo vezi o altă pasăre, cu ochii roșii; fără să ți se zică, ciripești:
-Curaj, copile!


Alexandra Alb Tătar (AG) | Scriitori Români

motto: Cu fiecare pas spre Înalt, orizontul se lărgește.

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro