Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Alfa și Omega

de marius nițov

Ce înseamnă să scrii, să citești cu folos pentru spirit? E afirmația că ai evoluat din stadiul de primitiv, decăzut în lumea utilitarismului. A venit odată la mine să facă o cerere de închiriere un domn mai presus de el, plin de aur la gât și pe degete, aveam senzația că se va spânzura cu atâta aur la gât și când a început câteva semne, mi-am dat seama că în momentul următor îmi va zice: „auzi, matale, nu-mi faci cererea asta?” Și sunt foarte mulți, nu numai auriferi. Cum îmi spunea odată cineva: "la ce să citesc, ce-mi trebuie să îmi forțez gândirea?" Nu spun de ziua scriitorului, în fiecare zi ar fi corect pentru sănătatea mintală să citim ceva pentru spirit. E o necesitate de hrană și pentru gândire, suflet, nu numai coșul zilnic al trupului! Cu siguranță sunt unii mai pragmatici și consideră scrisul o pierdere de timp, cititul o mare plictiseală! Cu toate că ridiculizează politicienii, guvernanții, personalitățiile momentului când aceștia schilodesc limba prin exprimări retardate, criticii de astăzi din media și de peste tot nu au momentul introspecției necesare. În consecință sunt trei categorii: unii dintre cei puțini care citesc și lectura are impact asupra lor, alții care citesc și folosesc citate sau fragmente învățate pe dinafară ca să pozeze în intelectuali de rasă, cum spunea Eliade și restul cărora lectura le dă dureri de cap și în afară de rețete la murături, prăjituri, alte îndeletniciri gospodărești nu își forțează gândirea. Doamne, când vezi că aceștia sunt majoritatea și cărora li se pare ceva neobișnuit un jurnal al stării sufletești, al condiției de luminat prin lipsa de înțelegere, vedere a mulțimilor (maselor)! La extrema culturii și lecturii fără sens, se pot semnala mai multe cazuri. Am să dau două exemple opuse: un poet, scriitor de talia lui Vadim, care avea manifestări din a doua categorie, nu se vedea în comportament erudiția, mai degrabă mahalagismul, prin urmare lectura, studiul nu l-a luminat, mântuit, ci l-a dus într-o înfumurare, orgoliu denaturant, descompus ( bă, tu știi cine e Vadim Tudor?) și Gabriel Liiceanu, marele filosof, elev al lui Noica, dar cu o deturnare a discursului filosofic în politică, total nefolositoare. Scrisul este un dar de la Creator, prin cele scrise, creația noastră sporim lucrarea frumosului în lume. Construim prin cuvânt mai departe în zona universului sensibil, dar din moment ce începem să ne credem buricul, centrul acestui univers, cu toate titlurile de doctori, diplome de excelență, recunoașteri mondiale, nu ne situăm în linia slujitorilor cuvântului pentru spirit, devenim partea degradantă a cunoașterii. De aici, înțeleg marea misiune a scriitorului, de a-l scoate pe om din ghemul întrebărilor, necunoscutelor și a nu-l robi acestora peste puterea răspunsurilor (intelectuale și comportamentale).

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro