Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Cogito ergo sum

de marius nițov


Aș putea să scriu despre ceva mai langa-danga, un început de primăvară care mi-a înghețat mâinile și m-am străduit să deschid ușa, despre un limbaj cu emoticoane și mărțișoare sau să pomenesc de politica otrăvită în care ne pierdem timpul (până nu vom înțelege că schimbările vin din interior). Prefer un subiect actual continuu, referitor la condițiile vindecării. În suferință îl descoperim pe Cel care se îndură de limitele și rănile noastre. Până atunci, la hotarul durerii și disconfortului fizic, liberi în gânduri și fapte spre proiecte de viață fără Dumnezeu. Cine o mai fi și acesta și ce vrea de la noi? Noi cu ale noastre, El cu ale lui! Asta e filosofia existențială validată științific, psihologic! Clivajul dureros, neobservabil la primii pași se produce din educația primită, mediul frecventat, anturaj. Înconjurat de oameni goi nu ai cum să-ți vezi căderea! Chiar mai sunt unii care se simt jenați când deschizi un dialog în acest sens. Îl consideră desuet, nefolositor. Din nefericire, de cele mai multe ori în necazuri și încercări întrezărim adevărul existențial, altfel suntem amabili și superficiali cu mizeria din afară. Mă doare când văd superficialitate în credință! Îmi doresc să-i știu mântuiți pe toți cei apropiați, cunoscuți în diferite împrejurări. Cu toate că există un fel de ezitare în a vorbi deschis despre probleme spirituale, însă de la vicii sufletești avem suferința și manifestările în necunoaștere. Insist pe lângă Creator și îi zic: da, n-am fost mai răsărit ca acesta, aceasta! Așa te rog, îndură-te și de ei cum ai făcut cu mine! Nu îți cer mai mult, vindecă-i și redă-le vederea în așa fel încât să te cheme nu numai în necazuri. Până nu suntem atinși de măsura faptelor defectuoase, avem un sentiment aiurit de infailibilitate, nereușind să întrezărim ceasurile smeririi. Doar coborât în suferință înțelegi limitele și smerit cauți ajutor. Sunt situații când medicul spune: am făcut tot ce depindea de priceperea mea, în continuare se ocupă Domnul! Și dacă nu l-ai băgat în seamă pe Salvator, ce pretenții ai? Nu ne primim întotdeauna după fapte, eram de mult oase și artefacte, prizonieri în lut. Mare sminteală gândită de mulți viața iresponsabilă, fără credință, pe căi voite neînțelese până la un punct de răsturnarea concepției eronate. Mai pe înțeles, până supraomul nietzschean ajunge la durerea limitei, cum spunea Berdiaev. Cu certitudine, nu avem întâmplător anumite experiențe, le primim întru trezire. Unii se ridică și apoi uită prin ce traume au trecut, revenind la viața defectuoasă, viciată de înțelegeri greșite. Credința, dialogul cu Creatorul nu-i o constrângere, e ca schimbarea care trebuie începută în adânc. Astfel vom face din acest trup un vehicul spre lumină!

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro