Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Răni din trecut

de marius nițov

Îmi face tot mai accentuat impresia că noi trăim într-o societate schizofrenică moștenită dintr-un dualism istoric nerezolvat. Dualism sau, poate mai bine spus, caracterul formei de stat ambivalent. Și am să argumentez cum stau lucrurile. Avem o formă de stat, republică de la abdicarea forțată a regelui Mihai, impusă peste voința populară, dacă avem în vedere procentul neinversat al alegerilor din 1946. Se cunoaște modul de operare stalinist, prin teroare și dezinformare. În consecință, din tragedia acelor timpuri suntem cu forma asta republicană, anomalie în care sunt și bulgarii, sârbii, la maghiari a fost tentativa aia de comunizare a lui Bela Kun din 1919, din care i-au scăpat românii defilând prin Budapesta într-un august de referință. În data de 4 august 1919, armata română a eliberat Budapesta sub ordinul generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei participanți la salvarea Ungariei de la bolșevism: Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu. Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. Dacă eram normali la cap, după 1989 trebuia să avem obligat un referendum pentru forma de stat, guvernământ și să nu-i ținem trena unui nenorocit crescut de Ana Pauker. Vedeți, asta pe de o parte, din partea cealaltă, nici cu ideologia fascistă nu s-a lămurit problema din moment ce legionarii au fost înlăturați cu forța de mareșalul Antonescu. Pentru mine, ca istoric, scenariul a două forțe contrarii pe ruinele vechilor răni din memoria colectivă și faptică nevindecate se conturează evident. Desigur, cei mai mulți sunt inconștient împinși de aceste valuri de ură care au scăldat în sânge România în acei ani de groază! Citesc dialoguri pe diferite site-uri, urmăresc în media, dacă le pot spune așa și ies în evidență amenințări, incitări la violență, înjurături și lozinci specifice acelor vremuri. Lipsa acută de dialog, două părți cu poziții radicale și atât. Mișcarea legionară a penetrat până la vârfuri intelectualitatea, clerul, politica statului, administrația, internele chiar dacă ne place să credem că dracu’ nu era atât de împuțit. Dar el e toxic și împuțit din moment ce e lăsat să intre prin gândire și să se manifeste violent verbal și fizic. Peste teroarea legionară a venit coșmarul stalinist, două adstraturi mentale străine specificului românesc și acum ne mirăm de aceste manifestări ambivalente din societate. Asta încerc să subliniez, că tarele unor regimuri nu trec imediat după căderea acelor structuri de putere, ele pot să reizbucnească și în generațiile care vin, dacă nu ne-am învățat bine lecția trecutului. Asta s-a întâmplat în Ucraina, conflictul pro și contra unei Uniuni Europene care își urmărește strict interesul în detrimentul unei populații sărace atrase de proruși. Dacă nu ne vom trezi la timp, riscăm să avem soarta Ucrainei începând cu Anul Centenar! Nădăjduiesc în trezirea acestui popor rupt în două de politici iresponsabile și corupție în consecință.

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro