Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Calea izbăvirii

de marius nițov

În mod neinspirat, avem frecvențe de înțelegere diferite, mai ales în cunoașterea spirituală. De fapt, avem o percepție diferită dată de vârstă, un conflict între generații care e depășit formal (asta pentru a da o aparență de solidaritate sau recunoaștere a propriilor erori). Știu că sunt mulți care nu vor să primească cunoașterea ca mod de a se elibera dintr-o stare de cădere în indiferență și comoditate mintală. E și asta o formă de încăpățânare, prostie. Nici slujbele de exorcizare nu te pot ridica din refuzul de a privi mai departe de propria constrângere, limită autoimpusă. Când ești tânăr refuzi să crezi dintr-o revoltă a gândirii necoapte, personalitate prost construită, lipsă de înțelepciune și repere morale. Aș fi vrut, cum spunea Morgan Freeman în “The Shawshank Redemption” să vorbesc cu eul din adolescență și tinerețe, să-l eliberez de întrebări și neînțelegere. Da, pot să-mi revăd tot ce am parcurs până acum, inclusiv studiul asupra ființei și artei, dorința de elucidare a misterelor. Dar acum îl cunosc atât de bine pe Creator, de parcă tot trecutul a fost un vis, hologramă a întrebărilor înlănțuite de fapte. Dacă ne-am putea întoarce din viitor să ne dumirim asupra celor nepătrunse la un moment dat, cu siguranță revelația s-ar produce mai devreme și n-am mai chinui legați la ochi prin labirintul unor simțuri care înșală. Cum să-i spun unui tânăr că absolut tot ce-l înconjoară e rațiune și energie care înregistrează, gândurile și faptele au ecou dincolo de amăgirea trecerii. Noi trăim atât de aproape de Creator, în Rațiunea Creatoare, încât ne împiedicăm de multe ori de Cel care ne-a dat posibilitatea să-l înțelegem, dar nu-l simțim! Așa suntem la un moment dat, avem ochi și nu vedem, urechi și nu auzim. Dramatic e că starea asta de orbire și surzenie se poate prelungi până la bătrânețe. Chiar sunt mulți care pleacă din lume orbi și surzi! E atât de greu să înțelegi că tot ce există, cursul vieții are o rațiune, înțeles al experiențelor? De ce ne ferim? Credința nu-i un semn de slăbiciune, de necunoaștere, ci provocarea de a depăși limitele! Cei ce cred cu adevărat nu sunt fricoși, după modelul Celui care s-a urcat pe cruce și a celor eliberați de vălul morții! Credința în Creator și Rațiunea energiei a dat lumii calea de ieșire din împietrire și nepricepere.

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro