Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Semnificații

de marius nițov

Noi am preluat în trecerea secolelor de la prima biserică instituțională creștină (adică acceptată de administrația romană) niște date convenționale, însă nu asta vreau să subliniez aici. Mulți cunosc faptul că Iisus s-a născut în altă dată față de cea acceptată de la Constantin cel Mare. Ziua de 25 decembrie este în vechile calendare păgâne ziua lui Mithra, soarele biruitor din cultul persan, născut dintr-o fecioară sau, după alte surse, dintr-o piatră. N-am să vă plictisesc cu istoria acestui zeu adoptat în straie creștine, ca de altfel mai multe obiceiuri rituale și tradiții păgâne, mentalul în cultele religioase nu are un clivaj de exprimare, ci manifestă o continuitate și în religiile apărute peste fondul de cult vechi. Mircea Eliade explică savant acest proces de continuitate a formelor vechi în manifestările noilor credințe. Altceva e important în aceste zile, faptul că mulți îl pomenim pe Iisus, un personaj mult mai actual ca Mithra și astfel, prin rugăciune și meditație îi dăm timpul necesar să lucreze în adâncul nostru. De altfel, prin asta se vede actualitatea lui Christ față de alte zeități, dacă îi dăm voie să ne vină în ajutor, chiar ne dăruiește minunea lucrărilor sale. Și vă mărturisesc că își ține promisiunea dată de a fi cu noi până la sfârșitul veacurilor, numai dacă acceptăm acest dar. Iar dovada elocventă a manifestărilor din afara cunoașterii obișnuite, cenzura percepției limitate, în care se încadra tot panteonul păgân, zeii păgâni fiind un fel de imaginații pornite din dorințe imediate, utilitare, o avem în răspunsul dat chemărilor cu încredere. Asta este în esență dovada că Iisus a continuat lucrarea sa și dincolo de bariera timpului petrecut în istorie, făptuirea minunilor. Și nu e vorba de un limbaj pios de lemn sau povestioare lăsate de literatura naivă a unor creștini exaltați, ci de lucrările evidente pentru cei care nu și-au îngropat spiritul! Christ continuă opera de eliberare începută în zorii lui Israel de Moise și David, dar nu numai eliberare statală, teritorială (exemplu urmat de multe națiuni), duce mai departe această libertate și ne scoate de sub chiria părții degradante, căderii în nonsens. Așa vă doresc, să-l chemați cu încredere pe acest Iisus, care a ieșit din cadrul imagistic al zeilor măreți și a fost pironit pe cruce pentru a-i lua chiria, plata demonului orgolios! Cu multă credință, să întâmpinăm timpul dat schimbării noastre!

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro