Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Imunitatea gândului

de marius nițov

Cred că una dintre cele mai dificile probe în creșterea omului interior, ridicarea peste nivelul informației fără sens, constă în stăpânirea gândurilor. Înfrânarea gândirii este, așa simt, cea mai grea provocare într-o lume subordonată informației și diversiunii informaționale de pe toate canalele de emisie posibile. Și imaginați-vă cât de greu e să discerni între adevăr și minciună, la evoluția unui om matur, nu mai pomenesc de cei tineri, copii, victime ale unei libertăți iluzorii. Când ai sentimentul că în liniaritatea și banalul traiului zilnic nu au cum să te ia peste picior evenimente neanunțate, poți să trăiești cele mai grele experiențe. Și asta fără să înțelegi că (stăpânii acestei lumi) stăpânul lumii e o ciudățenie care a mers la sacrificarea multor vieți în momente când totul părea să fie în uzanțele lui “fă ce te taie prin cap!” Și lipsa unei cunoașteri minime a trecutului, ne poate arunca în fața unor evenimente greu de imaginat din fața confortului cotidian. Și mă refer mai cu seamă la confortul mintal, adică la acea pauză, vacanță în gândire care nu are nimic din înfrânarea de care vorbeam. Pentru a discerne adevărul din acest flux informațional nonstop, trebuie să ai un aparat critic și să vezi diferența între mizeria informațională și informația folositoare (nu critic în sensul bârfei). În acest scop, este strict necesar să studiezi întru imunitatea gândirii și alte lucruri mai interesante ca dialogurile fără pauză de pe rețele de socializare și introvertire. Este suficient să te întrebi cum folosești timpul ăsta care ți se scurge încet, dar sigur printre gratiile genelor din închisoarea iluziei. Să conștientizezi că ești doar un vânat în fața timpului și singura hrană care nu poate fi digerată de Cronos e credința. Iar această imunitate a gândirii cuprinde și aspectele înfrânării, că nu tot ce pot vedea mă ajută, nu tot ce pot auzi mi-e cu folos și nici toate cele ușor de atins nu-mi dau satisfacția omului întreg la minte! E ca o invitație la masă, acolo unde suntem chemați în lumină, nu mănânci tot ce vezi și nici nu atingi sau nu asculți discuțiile banale sau beția logoreică. Imunitatea gândirii se mai face și prin abținerea de a judeca pe cei mulți aflați în epoci de involuție mintală dictate tocmai de lipsa discernământului. Desigur, e greu să vezi oameni cu mijloace de informare actuale cum se comportă, înțeleg modul de a fi liberi, dar prin așa provocări ajungi la sfințenie!

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro