Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

49

de marius nițov

E drum lung până la următoarea stație, sunt obișnuit deja cu acest dialog în sublima tăcere. Nu aud decât mersul sacadat al roților pe sine. În fața mea și-a luat locul Cel care mi-a descoperit tot acest parcurs. Eu sunt omul Celui Etern, fiul rătăcitor prin odiseea artelor. Și culmea, de data asta nu am nicio întrebare, uneori îmi vin lacrimi din senin și apoi o amintire haioasă mă face să zâmbesc. Ultima poveste a colegului Liviu Jula, dacă adun peripețiile din odiseea acordeonului scriu un roman de… umor cu lacrimi. Noi suntem croiți pe artă, diferiți în opțiuni, dar nu autiști: pictură și muzică, grafică și muzică instrumentală. Vorba lui Marcel Sămânță când se amuza la vederea caricaturilor mele: “aici nu ai cum să te plictisești!” Discutăm tot ce trebuie făcut și în țara lui “om vedea”. Am rămas la grafica serioasă a portretului, de când scena politică a devenit caricaturală. Cu timpul, copilul artelor din mine a crescut cum spunea Nichita… cu aripi ascuțite până la nori. Da, e adevărat că timpul nu iartă pe nimeni, de asta mi l-am făcut aliat și cred în rolul lui de instructor în protecția gândirii și a sufletului legat de trup (într-o fâlfâire neobosită până la izbânda finală). În protecția gândirii e implicat și umorul, dacă îmi refac parte din amintiri haioase. Doamne, cât am râs! Chiar și în momentul când descopeream figura vreunui student studios sau cititor prin bibliotecă, liniștea aia din filmele mute, o ținută ciudată și gesturi contrafăcute de intelectuali de rasă, cum spunea Eliade. Mergeam cu Liviu Guran să studiem Upanișadele, Vedele, Mahabharata, Ramayana, Bhagavad Gita, tot ce era sub cenzură pe vremea aia: Eliade, Ionesco, Noica, Steinhardt, Cioran, Vulcănescu, toți care nu acceptaseră să cânte internaționala. Multe cărți datorită lecturii intense nu mai aveau capitole întregi. Dar mai descopeream taine ascunse, nevăzute de alții, prin multe citate ca în “Numele Trandafirului” și discutam până târziu în noapte despre cele nedescoperite ochiului profan. Poate din cauza cenzurii se citea atunci pe nerăsuflate, mult mai mult ca azi. Și puteai să ai conversație sănătoasă, așa cum aveam cu bătrânul Danilovici din Severin, Profesorul Ion Pătrulescu, Părintele Galeriu, Părintele meseriaș Nicolae Toma sau cum am acum cu bunul meu profesor Bebe Weissmann și distinsa doamnă Lenuța. Dar nu am citit niciodată să-mi etalez erudiția, nici nu șțiam că dacă ajungi inițiat în tainele cunoașterii scade brusc apetitul pentru râs: realizând ignoranța dramatică a unui cetățean care și-a restrâns experiența Universului la închisoarea de pe gogoloiul acesta de lut. E o poveste inițiatică și în taina cunoașterii, contează maestrul care te-a pus în fața faptului împlinit: de a merge la drum cu poveștile în adânc sau cu nemurirea la masă. Și cum să vă spun, mi-e dor de voi toți, cei de aproape ori departe? Mă rog tot timpul.

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro