Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Niște nebuni

de marius nițov

La fel ca în cazul lipsei de interes pentru lectură, cine își mai pierde timpul cu o carte, există o atrofiere și în contemplarea picturii, nici nu mai pomenesc de vreo osteneală în implicarea creativă. Și uite așa creștem generații care se vor mira când vor auzi de: Blaga, Rebreanu, Sorescu, Preda, Balzac, Hugo, Pușkin, Dostoievski, Kafka, Bulgakov, Grigorescu, Andreescu, Aivazovsky, Monet, Vincent van Gogh etc. Cine sunt, domnule, ăștia? Niște nebuni! N-au avut ce face și au scris sau pictat cai verzi pe pereți! Ba, mai ești privit și strâmb, desuet! Cum îmi spunea odată o asistentă medicală “la ce îmi folosește să citesc o carte?!” și “eu n-am citit o carte în viața mea!”, chiar așa. De ce să ne obosim cu lectura, pictura, prostii din ăstea, când un neam de țopârlani pe manele și muzici din acestea orientale e mult mai viguros, de la mama lor. Ne putem face un tatuaj cu Ramona sau Simona pe brand, un lanț gros de aur pe gât, să ne țină capul plecat și atent la volan. Ce atâta cultură, domnule? Nu vedeți cine ajung sus: Becali, Boureanu, Borcea… Bulă postrevoluționar e senator! Și eu am pretenții să vină lumea la expoziția de pictură! (…trebuie să corectez și computerul să scrie corect: pictură în loc de picture, etc.). Sunt un naiv, chiar mi-am făcut iluzii că mai există amintirea frumosului rătăcită prin vreun colț sufletesc! Ce artă? Peisaje, portrete, suprarealism, expresionism, cubism, pictură naivă? Păi societatea are alte valori, nu dă banii pe pânze vopsite! Lumea de azi e pragmatică: mici, bere, mici, bere, mici de tot și miros de urină! Pictura era interesantă cândva, atunci când nu erau: Lamborghini, Mercedes, Ferrari, Toyota etc., curvele aveau fuste lungi cu corset și era greu accesul, în niciun mod ca la una versată de azi, trebuia să-i spui poezii și s-o curtezi mult, până îi cădea tot harnașamentul. Lumea a evoluat acum, un smartphone e mult mai inteligent ca purtătorul și face toți banii, vezi ce vrei încă de la vârsta când alții, ce inculți, credeau că i-a adus barza. Acum știm toți cum s-o facem și nu mai ne trebuie detalii de scenă, doar trăim un teatru absurd. Despre credință, ce să mai zic? Crucile sunt bune la oglinda mașinii și cât mai multe făcute, cu deschiderea mare a brațului, să vadă vulgu cât ne crucim de bine! Crede cine o vrea și atunci nu mai avem motiv să ne întrebăm “de ce e lumea asta așa prăpăstioasă?!” Are nevoie de adrenalină și trăiește incult de periculos!

marius nițov (marius nițov) | Scriitori Români

motto: Universul e cel mai performant computer, noi, un joc de supraviețuire. E atâta frumusețe în ființa mea, moartea și-a declarat falimentul!

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro